Followers

Sunday, 3 February 2019

Civil interview questions and Answers

Civil interview questions and Answers

Q1.How do you measure concrete? 

Ans. Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter

*if you like please click on ads appear on the website


Q2.Which is a stronger solid steel rod or hollow steel pipe? 

Ans. On a per pound basis, steel pipe is stronger in bending and is less likely to buckle in axial compression.

#if You Like Please Click on Ads Shown on the website page#


Q3.What is the tallest man-made the structure in the world? 

Ans. The tallest man-made structure is the KVLY-TV mast which is 2063 feet tall. The worlds tallest man-made structure is Burj Dubai which is 800 meters tall.

Q4.What is braced excavation all about? 

Ans. Excavations are braced to prevent the cave-in of surrounding unstable soil.

Q5.What is the meaning of soil reinforcement? 

Ans. Soil reinforcement is the act of improving soil strength to enable it support or carry more load.

Q6.Two common examples are:

Ans.
a) Mixing a soil amendment such as lime into weak clayey soil and re-comPActing to improve soil-bearing capacity (often done under the road base in highway construction)

b) Installing plastic or composite webbing layers (called geo-grid material) alternating with compacted soil to produce a stronger sloped soil structure (often done on steep roadway embankments to improve strength and stability)

Q7.What is aggregate? 

Ans. Aggregate is the component of a composite material used to resist compressive stress.

Q8.What year was the Keystone power plant in Indiana County constructed? 

Ans. 1967 began commercial operation on unit 1.

Q9.How are the freeway bridges built?

Ans. The traffic that is likely to go over the bridge at a time is estimated and the cement, rocked with rebar stanchions is placed over the freeway to build a bridge. The off-ramp from the freeway to the bridge and on-ramp from the bridge to the freeway are constructed. Cement slabs are used to build a platform.


Q10.What is the basic difference in absorption, adsorption, and sorption?

Ans. Absorption refers to the phenomenon where an atom, molecule or ions enter any bulk phase like gas, solid or liquid. Absorption refers to the phenomenon where the energy of a photon is transferred to another entity.
Adsorption is similar to absorption. It refers to the surface rather than a volume. Adsorption takes place when the gas or liquid solute accumulates on the surface of solid. A substance diffuses in liquid or solid to form a solution.

No comments:

Post a Comment